نمایشگاه بینالمللی ماشینآلات، مواد اولیه و محصولات نساجی ایران (ایرانتکس)، در سیویکمین دوره خود، طبق…
ثبت سفارش با سرعتگیر جدید
سریال تغییرات در سامانه جامع تجارت همچنان ادامه دارد. در قسمت جدید این سریال، ویرایش کد تعرفه در سامانه جامع تجارت چالشبرانگیز شده است. فعالان حوزه واردات معتقدند، ویرایش کد تعرفه در سامانه مذکور به دلایل مختلفی همچون «اشتباه در ثبت کد» و «تغییرات در بازار مصرف» اجتنابناپذیر است و حالا این سیاست، به سرعتگیر جدیدی برای تجارت تبدیل شده است. در همین راستا، رئیس اتاق بازرگانی ایران در نامهای خطاب به سازمان توسعه تجارت ایران، خواهان بازنگری در این بخشنامه مخل تجارت شده است.
به گزارش تابناک توسعه فیدار، تجارت ضرورتی غیرقابل جایگزین در مسیر گردش اقتصادی و تداوم تولید است. در این میان عملکرد صنایع نیز وابستگی جدی به واردات مواد اولیه و کالاهای تولیدی دارد. با وجود تلاشهایی که درخصوص تسهیل روندهای تجاری و واردات به کشور صورت گرفته است، هنوز دست اندازهایی در این مسیر وجود دارد. گویی بخشی از سیاستهای تجاری و اقتصادی کشور با تجارت و بهویژه واردات ناهماهنگ است. اختلال در مسیر واردات از مسیر قوانین متضاد و متعدد، برخی سامانههای معیوب، سیاستهای ناکارآمد ارزی و همچنین کمتوجهی به نقش موثر واردات در اقتصاد نشات میگیرد. اینبار نیز تغییر جدید در سیاستهای حاکم بر سامانه جامع تجارت به توقف ترخیص بسیاری کالاها از گمرکات کشور، منجر شده و اعتراض فعالان اقتصادی را بلند کرده است.
تولید وابسته به واردات است بنابراین بروز هر اختلالی در مکانیزمهای واردات کالا به ایجاد مانع در مسیر تامین کالا و تولید منتهی میشود. در این سالها پیچیده کردن بیش از حد واردات به دستاندازی در مسیر اتصال به تجارت جهانی تبدیل شده است. تغییر مداوم قوانین و مقررات حاکم بر واردات، طولانی بودن فرآیند ثبت سفارش تا ورود کالا به کشور و ترخیص آن از گمرکات، تغییرات مداوم سامانهای و همچنین محدودیتهای جدی در تخصیص ارز از مهمترین چالشهای پیش روی واردات کالا به کشور هستند. روند ثبتسفارش کالا در سالهای اخیر با اهداف متعددی ازجمله کنترل واردات، حمایتگرایی از تولید و مصرفکنندگان و همچنین کنترل بازار ارز تدوین شده است. تشدید تحریمهای اقتصادی، محدودیت در تامین منابع ارزی کشور و لزوم مدیریت این منابع، مسیر ثبت سفارش و تامین کالاهای وارداتی کشور را دشوارتر کرده است.
بااینوجود چالشها به همینجا ختم نمیشود، بلکه در یکی دو سال گذشته بارها خبرهایی درباره ایجاد مشکل در سامانه جامع تجارت و عدمامکان ثبتسفارش کالا منتشر شده است. درهمینحال مقررات حاکم بر واردات کالا نیز بهطور مرتب از سوی سیاستگذاران تغییر میکند و همین موضوع نیز نگرانیهای بسیاری را برای فعالان صنعتی و اقتصادی بهدنبال خواهد داشت. در حالت کلی از سامانههای مرتبط با فرآیندهای ثبتسفارش انتظار میرود مسیر تجارت کشور را تسهیل کنند، اما در عمل نهتنها چنین خواستهای برآورده نمیشود بلکه برخی سیاستگذاری نادرست و تغییر مکرر مقررات و آییننامههای حاکم بر عرصه تجارت، مشکلات این بخش را تشدید میکند.
طولانی بودن روند ثبت سفارش کالا تا تخصیص ارز به چالشی جدی برای فعالان عرصه واردات بدل شده است. این روند در مواردی بیش از ۶ ماه یا ۸ ماه هم طول میکشد و مشکلات متعددی را به دنبال خواهد داشت. در این بازه زمانی طولانیمدت واردکنندگان ناچار خواهند بود تغییراتی را در سفارش خود بدهند، این تغییرات ناخواسته خساراتی را به تجار تحمیل میکند. اما اعمال تغییر در ثبت سفارشات نیز اخیرا با چالشهای جدیتری مواجه شده است. گویی سیاستگذاران بهجای تسهیل شرایط واردات با توجه به شرایط ویژه کشور، هر روز محدودیتهای بیشتری را در مسیر واردات ایجاد میکنند.
توجه به این نکته ضروری بهنظر میرسد که تسهیل واردات یکی از ابزارهای اصلی تامین نیازهای مصرفی و تولیدی در همه کشورهای جهان و ضامن بقای اقتصاد است. مسوولان نهتنها این موضوع را در اولویت قرار نمیدهند بلکه کمتوجهی به تسهیل ترخیص کالا به دپو قابل توجه محصولات وارداتی در گمرکات منتهی میشود. این موضوع آثار نامطلوبی ازجمله افت کیفیت محصولات وارداتی یا تحمیل خسارت به دلیل حوادث غیرمترقبه را به دنبال خواهد داشت. کمااینکه در حادثه انفجار بندر شهید رجایی، بخش بزرگی از محصولات دپو شده در این گمرکات از بین رفت و خسارات جدی به کشور وارد آمد.
منبع؛ دنیای اقتصاد